Ringerike Skogeierlag
NyheterKurs & MøterKontakt ossNytt fra skogbrukslederenLinkerLåneutstyrFra kommunens skogavdelingTil forsidenE-postVelg fra menyen til venstre
 
 

AKTIV PROSJEKTLEDER!:
VELDIG BRA INNSATS I UNGSKOGPLEIEN I FJOR


Statistikken for fjorårets innsats i skogkultur foreligger nå, og den viser at Ringerike faktisk rundet 10.000 dekar i ungskogpleie. Det er et veldig bra resultat, vi må faktisk tilbake til de gode gamle dager først på 1990-tallet for å finne høyere tall for ungskogpleie.

Det eksakte tall ble 10.156 dekar, av dette utgjorde sprøyting 355 dekar – altså bare 3,5%. Når en vurderer skogeierlagets innsats, må også tas i betraktning at bidraget fra Løvenskiold Vækerø, som utgjør bortimot 10% av kommunens areal, var minimalt. Gjennomsnittlig kostnad var 372 kr pr dekar, dvs omtrent som året før.

10.000 dekar tilsvarer 1% av skogarealet, dvs at de gikk over med ungskogpleie på bortimot det samme areal som ble hogd, og følges det opp får bortimot alt areal som trenger det en runde med ungskogpleie.

Innenfor Buskerud utgjør Ringerike litt under 20% av skogarealet, mens Ringerike gjorde 29% av ungskogpleien – dvs ca 50% mer pr arealenhet enn resten av Buskerud!

Når resultatet ble så bra, kan det i stor grad godskrives en hyperaktiv prosjektleder, Ole Kolbjørn Strande. Bortimot halvparten av arealet ble behandlet av hans ryddegjenger, og han var også sentral i å ”mase” slik at mye ble gjort i regi av skogeierne selv.

Og så er det jo veldig gode vilkår for å gjøre skogkultur, inkl. ungskogpleie, akkurat nå da. Siden det er både tilskudd og skattefordel ved bruk av skogfond, er det i praksis bare en liten del av kostnadene som faller på skogeier. Så her bør skogeierne allerede nå begynne å tenke på å følge opp det gode resultatet fra i fjor – det er nok å ta av i de fleste skoger!

Tilskuddsprosenten ble i fjor 19,6%, det er sannsynelig at den blir noe høyere i år siden vi nå har kvittet oss med et etterslep på utbetalingene.